福岡市、西中洲で自然派ワイン、日本酒・地酒と焼き鳥のペアリング
Enjoy your meal with the perfect drink
お酒は、ただ美味しければいいわけではない。
料理とのバランスを考え、それらをあわせた時
ほっと顔が綻ぶような、
相性の良さを感じられるものでなければならない。
そのために、西中洲「焼鳥 輝久」が大切にすることとは―。
We believe that it isn't enough for the alcohol served with our meals to merely be delicious.
At Yakitori Kiku in Nishinakasu, Fukuoka Prefecture,
you can enjoy your meal with drinks that are served to pair well with your meal.
先にお伝えしますが、ご提案するペアリングはあくまで提案でしかありません。
基本的にはお客様が楽しみたいものを選んでいただければ幸いです。
輝久では香りの立つお酒を中心に取り揃えています。焼鳥自体が香りを含めて楽しむものなので、それに負けないものをと考えているからです。お酒ありきのお食事=大人ならではの楽しみ方。
それぞれが単体でも美味しいものを、ペアリングによってより一層格別なものへと昇華します。
A harmony of aromas completes the taste
We only suggest suitable drinks to pair with your meal. The most important thing is that you enjoy the taste.At Kiku, we offer a variety of fragrant drinks that harmonize with the charcoal aroma of yakitori. We hope you will enjoy both your drink and your meal with us.
Natural wine
We offer more than 100 varieties of wine.We especially recommend our natural wines, which are made with time and care using organically grown ingredients and are easy to drink, with fruity and gentle flavors.Our wine selection changes every season, so why not find your favorite wine of the season?
やはり土地ごとの造り手の思いが強いからでしょうか。ワインには上質なものが多く存在します。
自ずと揃える種類も増え、気づけばその数は100種類以上にもなりました。
せっかく良いものを仕入れているので、専用のセラーを設けることに。
ワインに特別こだわっている訳ではありませんが、やはりその魅力は奥深いものです。
中でも輝久では自然派ワインにこだわっています。有機栽培で育てられた葡萄を原料に手間暇かけて造られるワインです。
他のワインと比べ酸化防止剤の使用を抑えているため、二日酔いしづらいと言われており、優しい味わいが魅力。
葡萄の果実味をダイレクトに楽しめるフルーティーさがとても飲みやすく、皆様におすすめしています。
季節に合わせた旬の自然派ワインを各種揃えていますので、お料理に合わせてお気に入りの一杯をぜひ見つけてください。
Sake
香りの良さを楽しめるお酒に、日本酒もあげられます。もちろん、焼鳥との相性は言わずもがな。日本酒にも食材のように旬があり、その時々で風味が異なります。
その時期に最も美味しく味わえるもの、そして飲み疲れしないような軽めのものを中心に厳選して取り揃えています。
時季のラインナップについては気軽にお尋ねください。
※左端から順:天蛙(新政酒造)/田酒(西田酒造)/醸し人九平次(萬乗醸造)/新政(新政酒造)
Sake is one of the most fragrant alcoholic beverages.Not only is sake fragrant, but just like the ingredients used in our food, sake can be enjoyed in a variety of seasonal flavors.
The beginning and the end
お食事の始まりにお出しする冷茶と食後のあたたかいほうじ茶には、私の妻の生まれ故郷、鹿児島で作られる知覧茶を用いています。
お茶好きの方ならご存知かもしれませんが、まろやかな味と上品で心地よい香りが特徴の高級茶です。
温度が低ければ低いほど素材の優しい甘さが存分に引き立つ、氷出しの技法を用いています。
お食事の始まりに、あえて冷茶をご提供するのはそのためです。
一方食後のお口直しには、香りと旨味が強く感じられる、あたたかいほうじ茶が最適だと考えます。
人と人との出会いを大切にする輝久。茶道にある「一期一会」になぞらえて、こうしてお茶にもおもてなしの思いを込めています。
まあそんなことはあまり気にせず、普通にお楽しみいただければ嬉しい限りです。
Chiran tea
At the beginning and the end of the meal, Chiran tea, a specialty of Kagoshima, the birthplace of the owner's wife, will be served.At the beginning of the meal, Chiran tea is served with ice, the best way to bring out its gentle sweetness. To conclude the meal, we serve hot roasted Chiran tea for its aroma and flavor.Although we serve our tea in the style of a Japanese tea ceremony, in the image of an encounter between people, we invite you to relax and enjoy the delicious flavors of our tea.
果実酒 / 焼酎 / ソフトドリンク